ΚΟΡΩΝΟ-ΑΓΛΑΪΣΜΑΤΑ: Μικρά κείμενα για την πανδημία

Μικρά κείμενα που δημοσιεύτηκαν στο facebook χειμώνα 2020 – 2021 με τον τίτλο Κορωνο – αγλαΐσματα.

Κορωνο – αγλαΐσματα (1): ΜΕΘ
Στη μεγάλη, σχεδόν άδεια, αίθουσα ο κύριος Μ, πήρε θέση στo βήμα. Τα μάτια του ήταν υγρά, αλλά στο πρόσωπό του είχε χαραχτεί ένα δαιμονικό χαμόγελο. Το βλέμμα του σταθερά καρφωμένο στο φακό της τηλεόρασης. Τον ενδιέφεραν οι τηλεθεατές, σε αυτούς απευθυνόταν. Ήξερε πως τον παρακολουθούσαν με αγωνία. Έφερνε τις αλήθειες από το όρος Σινά.
-Η αντιπολίτευση, είπε, όλο ζητάει ΜΕΘ. ΜΕΘ, ΜΕΘ, ΜΕΘ, κολλήσανε σαν μεθυσμένοι στις ΜΕΘ. Να το ξεκαθαρίσουμε. Όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε και 2000 και 5000, το σύστημα υγείας κάποια στιγμή θα κορεστεί. Δεν θα αντέξει, αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην πηγή. Οι ΜΕΘ δεν είναι πανάκεια. Να μην ακούσω ξανά για ΜΕΘ. Και να ξέρουμε πως αν έχουμε 5000 ΜΕΘ και γεμίσουν, αυτό θα σημαίνει 2000 νεκρούς. Αυτό θέλουμε; Θέλουμε 2000 νεκρούς;
Οι τηλεθεατές είχαν παγώσει. Δεν το είχαν σκεφτεί: Οι θάνατοι τελικά εξαρτώνται από τον αριθμό των ΜΕΘ: Κάποιοι σκέφτηκαν πως καλύτερα νεκροί στο διάδρομο παρά στο ασφυκτικό περιβάλλον μιας ΜΕΘ.

Κορωνο – αγλαΐσματα (2): Οι νεκροί
Ο κύριος Μ. ανέβηκε στο βήμα με ύφος ηγεμονικό. Αποφασιστικός, αυστηρός αλλά και μειλίχιος. Απέπνεε μια ήρεμη δύναμη. Αυτήν που εξασφαλίζει στον ηγέτη ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ. Γνώριζε πως τα λόγια του θα παρουσιαστούν με το βάρος της απόλυτης αλήθειας,
Κοιτούσε σταθερά στο σημείο που ήξερε πως ήταν ο φακός της κάμερας. Αυτή τον ενδιέφερε.

-Μην μιλάτε για νεκρούς, κύριοι της αντιπολίτευσης. Σεβαστείτε τους. Αποτελεί ασέβεια κάθε αναφορά σε νεκρούς. Ύβρις για τους ίδιους αλλά κυρίως για τους οικείους τους που ακόμη θρηνούν. Πέσ’ τε ότι άλλο θέλετε, αλλά μακριά από αριθμούς νεκρών.
Οι περισσότεροι τηλεθεατές συμφώνησαν: Έχει δίκιο ο άνθρωπος, μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Κάποιοι άλλοι, αριστεροί αυτοί, μελαγχόλησαν. Θυμήθηκαν το πρόσφατο παρελθόν και τους 102 νεκρούς της πυρκαγιάς στο Μάτι: Μην κάνουμε κι εμείς τα ίδια, αυτά τα φρικτά που μας έκαναν το 2018, σκέφτηκαν χωρίς καμιά διάθεση συμψηφισμού.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μ κατέληξε:
-Αφήστε τις μεμψιμοιρίες, κύριοι, εμπιστευτείτε μας. Το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Αλλά και στο δεύτερο κύμα πάμε καλά. Αυτό αποδεικνύουν οι συγκρίσεις ανάμεσα σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες θρηνούν χιλιάδες. Σε αντίθεση με αυτές, η δική μας μετρά μόλις 1500 νεκρούς.

Κορωνο – αγλαΐσματα (3): Η απάντηση του ιδιωτικού τομέα
Ο κύριος Μ. ήταν έτοιμος για ένα ακόμη διάγγελμα. Η Αριστερά το είχε παρακάνει με την γκρίνια της. Στο πρόσωπό του χαράχτηκε το γνωστό δαιμονικό χαμόγελο. Τώρα που οι ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν τα εμβόλια, έπρεπε να δώσει στην Αριστερά μια αποστομωτική απάντηση. Οι μητροπόλεις του καπιταλισμού είχαν φροντίσει γι αυτό. Είχαν χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια ιδιωτικές εταιρείες και όχι τους κρατικούς οργανισμούς.
-Στην τρέχουσα πανδημία, είπε ο κύριος Μ, η Αριστερά βρήκε ξανά την ευκαιρία να υπερασπιστεί το βραδυκίνητο και γραφειοκρατικό δημόσιο. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος πλήττονται από μια πανδημία. Κατανοώ ότι ο φόβος κυριάρχησε στις καρδιές των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι αγωνιούν αν θα βρουν μια θέση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή μια άδεια ΜΕΘ να τους δεχτεί.
Έλαβα υπόψη μου αυτήν τη νέα κατάσταση. Ενίσχυσα με σύνεση το ΕΣΥ με νέους διορισμούς και νέες ΜΕΘ. Πέραν αυτού όμως του αυτονόητου μας ζητά κι άλλα: Να κάνουμε διορισμούς και στην παιδεία. Μα δεν βλέπουν πως τώρα με την τηλε-εκπαίδευση, αναδείχτηκε η απόλυτη υπεροχή της ιδιωτικής παιδείας; Μας ζητά επίσης διορισμούς και στην πρόνοια και στις συγκοινωνίες. Σε λίγο θα ζητήσει να ανακτήσει το δημόσιο και τις υποδομές, που με κόπο ξεφορτώθηκε από πάνω του: αεροδρόμια, λιμάνια, εθνικές οδούς κλπ.
Ευτυχώς έρχονται τα εμβόλια και η πανδημία θα πάρει τέλος. Θα σταματήσει η προπαγάνδα της και η ανίερη επίθεση κατά του ιδιωτικού τομέα.
Γιατί, αγαπητοί συμπολίτες, ποιοι δημιούργησαν τα εμβόλια; Η Pfizer, η BioNTech, η Moderna. Τελικά, κύριοι της Αριστεράς, αθεράπευτοι νοσταλγοί του δημοσίου, η ίδια η πανδημία δίνει την απάντησή της. Τα σωτήρια εμβόλια δεν τα δημιούργησε κανένα κρατικό ΕΣΥ, κανένα κρατικό πανεπιστήμιο, κανένας κρατικός οργανισμός. Αλλά ο ιδιωτικός τομέας, μέσα από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του.


ΥΓ. Γράφοντας το Κορωνο – αγλαϊσματα (1): ΜΕΘ, δεν μπορούσα να φανταστώ πως η πραγματικότητα θα με ξεπερνούσε με τη δήλωση Γ. Γεραπετρίτη: «Οι ΜΕΘ δεν είναι λύση του ζητήματος… Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα σήμαινε.. πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών…».

Κορωνο – αγλαΐσματα (4): Ένα διάγγελμα αλήθειας
Ο κύριος Μ. ήταν έτοιμος για το νέο κορωνο – διάγγελμά του. Οι κάμερες είχαν στηθεί και οι κάμεραμαν περίμεναν ένα του νεύμα. Η ομιλία είχε δουλευτεί με επιμέλεια από την ομάδα των στενών συνεργατών του μετά από διορθώσεις και πολλές ανασυντάξεις. Η μακιγιέρ είχε ολοκληρώσει το μακιγιάζ. Είχε βάλει και κολλύριο στα μάτια να δείχνουν υγρά, συγκινημένα. Να φανερώνουν άνθρωπο ευσυγκίνητο με ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες της κοινωνίας.
Όλα ήταν έτοιμα για ένα ακόμη επιτυχημένο διάγγελμα. Αλλά κάτι τον ενοχλούσε τον κ. Μ. Για άλλη μια φορά θα έλεγε λόγια που δεν τα πίστευε. Θα κορόιδευε την κοινωνία αλλά περισσότερο θα κορόιδευε τον εαυτόν του. Κυρίως εκείνο που τον βασάνιζε ήταν ότι είχε παγιδευτεί στις προτάσεις της Αριστεράς. Υποχρεωνόταν να μιλάει, όχι με επικοινωνιακούς όρους όπως τον κατηγορούσαν, αλλά με τη δική της γλώσσα: Ναι, φροντίζουμε το ΕΣΥ, κάναμε διορισμούς, αυξήσαμε τις ΜΕΘ, σήμερα δωρεάν τεστ, αύριο δωρεάν εμβόλια και δεν συμμαζεύεται…
Είχε παρασυρθεί από την Αριστερά σε έναν λεκτικό ανταγωνισμό ενίσχυσης του ΕΣΥ και κατά συνέπεια του δημοσίου. Ποιος, αυτός που πίστευε στο μικρό επιτελικό κράτος που αφήνει χώρο και ελευθερίες στους ιδιώτες.
Την στιγμή που ο κάμεραμαν τον ρωτούσε:
-Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε; πήρε την απόφασή του. Τώρα ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Ή τώρα ή ποτέ. Έριξε μια ματιά στους στενούς συνεργάτες του που παρακολουθούσαν δίπλα από την κάμερα και αποφασισμένος έσκισε την ομιλία του. Πέταξε τα χαρτιά στο καλάθι και είπε.
-Πάμε παιδιά, είμαι έτοιμος.
-Ξεκινάμε, γράφουμε, φώναξε ο κάμεραμαν. Τρία, δυο , ένα.
Ο κύριος Μ. πήρε μια βαθειά ανάσα και ξεκίνησε.
-Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες. Σήμερα θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Με την ειλικρίνεια ενός ηγέτη που αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει, επιτέλους, τη γλώσσα της αλήθειας. Ζήσαμε και ζούμε μια πρωτόγνωρη πανδημία. Και είμαι περήφανος που την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία, αλλά και χωρίς παρεκκλίσεις από τις αρχές μας. Που την αντιμετωπίζουμε εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας. Χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της Αριστεράς που πλειοδοτεί σε νέους διορισμούς. Χωρίς να διορίζουμε γιατρούς και νοσηλευτές, να χτίζουμε νέα νοσοκομεία για να αυξήσουμε τις ΜΕΘ, χωρίς να διορίζουμε δασκάλους και καθηγητές για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη. Αντιμετωπίσαμε την πανδημία χωρίς να φουσκώνουμε, να διογκώνουμε το ήδη μεγάλο και βραδυκίνητο δημόσιο που μας ταλανίζει χρόνια τώρα. Απ’ εναντίας, παρά τις δυσκολίες , καταφέραμε να το μειώσουμε. Και να αφήσουμε χώρο στο δημιουργικό ιδιωτικό τομέα: στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια. Βέβαια δεν μειώσαμε το κράτος όσο θα θέλαμε αλλά παρά τη σκληρή αντιπολίτευση που δεχόμαστε είμαστε σε καλό δρόμο.
Με τα παρατεταμένα lockdown και τα επικείμενα εμβόλια που σε λίγο καταφτάνουν, είμαι αισιόδοξος ότι γρήγορα θα ξεπεράσουμε την κρίση. Και μάλιστα με καλό ευρωπαϊκό σκορ σε νεκρούς.
Και όταν, με τη βοήθεια του Θεού, εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός ώστε να αποκτηθεί το τείχος της ανοσίας, η Αριστερά και όλη η αντιπολίτευση θα κληθεί να λογοδοτήσει για την πλειοδοσία της. Ναι, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Παρά το ότι θα βυσσοδομεί χωρίς αιδώ πάνω στους νεκρούς μας, είμαι σίγουρος πως θα πάρει για άλλη μια φορά το μάθημά της. Θα το πάρει από σένα, περήφανε ελληνικές λαέ, όπως και τον Ιούλιο του 2019.
Όταν τέλειωσε και έσβησαν οι προβολείς, οι στενοί του συνεργάτες τον πλησίασαν ανήσυχοι.
-Πρόεδρε, γιατί πήρες αυτό το ρίσκο;
Ο κύριος Μ τους κοίταξε χαμογελώντας με κατανόηση.
-Πότε θα μιλούσα, κύριοι, τη γλώσσα της αλήθειας, αν όχι σήμερα; Σήμερα είναι η ευκαιρία μας. Σήμερα που τα εμβόλια καταφτάνουν, σήμερα που ελέγχουμε τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση είναι στην κατάψυξη. Σήμερα που διαδηλώσεις, απεργίες και κάθε αμφισβήτηση είναι σε ασφυκτική καραντίνα. Γιατί στην πολιτική, κύριοι, τα πάντα ρει. Αύριο πολλά από αυτά μπορεί να αλλάξουν.

Κορωνο – αγλαΐσματα (5): Στα άδυτα της Επιτροπής
Σήμερα τα κορωνο-αγλαΐσματα θα παρακολουθήσουν την τελευταία τηλεδιάσκεψη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής ΕΟΔΥ -Υπουργείου Υγείας.
Η επιτροπή συνεδριάζει υπό την προεδρία του ταλαντούχου κ. Τ. και από την αρχή της συζήτησης επικρατεί ένταση. Είναι φανερό ότι οι ΜΕΘ δεν επαρκούν, οι αεροδιακομιδές και η επιλογή ασθενών δεν μπορούν να αποτελούν λύση. Οι προβλέψεις για την πανδημία, παρά το lockdown, είναι δυσοίωνες.
Όταν τα μέλη της επιτροπής αντιλαμβάνονται ότι συνδέθηκε και ο κύριος Μ. σταματούν την συζήτηση και στη σύσκεψη επικρατεί μια αμήχανη σιωπή.
Τη σιωπή διακόπτει ο ίδιος ο κύριος Μ.
-Συνεχίστε, κύριοι, τη συζήτησή σας . Απλά να ξέρετε ότι συμμετέχω κι εγώ όπως έχετε ήδη ενημερωθεί. Έτσι δεν είναι Σωτήρη;
-Ναι, κύριε πρόεδρε, σας περιμέναμε.
Μετά από κάποιους δισταγμούς το λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Π.,
ένας εκ των μελών της Επιτροπής
-Καλούμαστε να διαχειριστούμε την πανδημία πολιτικά και αυτό ξεφεύγει από τις επιστημονικές υποχρεώσεις μας, κύριε…
-Τι ακριβώς εννοείτε; διέκοψε ο κύριος Μ. εκνευρισμένος.
-Κύριε πρόεδρε, δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιλογή ασθενών. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να συμμετέχω σε μια τέτοια ιστορία.
-Μας αγνοήσατε όταν θέσαμε μέγιστο αριθμό μαθητών στα σχολεία, μέγιστο αριθμό στα λεωφορεία, στα πλοία και στα αεροπλάνα, αυστηρό πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού. Μέχρι και την εκκλησία καθυστερήσατε να την ελέγξετε, μέχρι και στην θεία κοινωνία από το ίδιο κουτάλι κάνατε τα στραβά μάτια, πετάχτηκε χωρίς να πάρει το λόγο ο κ. Β.
-Η θεία κοινωνία σας έφταιξε; Εγώ κοινώνησα πολλές φορές, πετάχτηκε η κ. Γ. εξαγριωμένη. Σταματήστε να τα βάζετε με τη θρησκεία μας.
-Ας αφήσουμε έξω την εκκλησία. Χωρίς τουλάχιστον 1500 πλήρως λειτουργικές και στελεχωμένες ΜΕΘ, δεν μπορούμε να εργαστούμε, συμπλήρωσε ο κ. Β.
Χωρίς να ζητήσει το λόγο το πρόσωπο του κυρίου Μ. γέμισε τις οθόνες. Τα μάτια του γυάλιζαν από θυμό.
-Κύριοι, αν είχαμε 1500 και 2000 λειτουργικές κλίνες και αντιμετωπίζαμε την ίδια υπερφόρτωση τι θα μου λέγατε; Πρέπει να έχουμε 5000; Και αν τις είχαμε, θα μου ζητούσατε 10.000; Την κολοκυθιά θα παίζαμε, κύριοι;
-Πρόεδρε, αύριο η κοινωνία θα μας ζητήσει ευθύνες, ήδη ζητούν δημοσίευση πρακτικών. Δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με τις πολιτικές αποφάσεις σας χωρίς όρους. Ζητούμε ΜΕΘ και υποδομές που να αντιστοιχούν στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Για να πετύχουμε μια υγειονομική διαχείριση που να ανταποκρίνεται σε ευρωπαϊκές συνθήκες και όχι σε συνθήκες Τρίτου κόσμου.
Τότε παρενέβη ο κ. Τ. Απευθύνθηκε στον κύριο Μ.
-Πρόεδρε, καταλαβαίνω ότι σας στενοχωρούμε. Μπορούμε να μιλήσουμε για λίγο χωρίς την παρουσία σας και μετά σας ενημερώνουμε;
-Όχι, Σωτήρη, θα λυθεί τώρα το πρόβλημα. Θα ήθελα πάλι το λόγο.
-Βεβαίως κ. πρόεδρε, τον έχετε.
Στην τηλεδιάσκεψη έπεσε νεκρική σιγή. Οι τεχνικοί γέμισαν πάλι τις οθόνες με το πρόσωπό του.
-Κύριοι, από την αρχή της συνεργασίας μας ήμουν σαφής. Σας ζήτησα να βοηθήσετε στην διαχείριση της πανδημίας, σε δεδομένες συνθήκες. Δεν σας διόρισα ούτε να μου κάνετε αντιπολίτευση, ούτε να μιλάτε τη γλώσσα της Αριστεράς που πλειοδοτεί ανέξοδα σε όλα. Αυτήν την ακούω αυθεντικά από τους ίδιους. Το ερώτημα είναι, δέχεστε να βοηθήσετε την κυβέρνηση υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και δυνατότητες του ΕΣΥ ή όχι; Και θέλω από τον καθένα σας μια απάντηση. Τώρα.
-Πρόεδρε, ας δώσουμε στα μέλη λίγο χρόνο να σκεφτούν την πρότασή σας, πρότεινε ο κ. Τ.
-Όχι Σωτήρη, αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει. Κύριοι, περιμένω τις παραιτήσεις των διαφωνούντων. Τώρα. Να μου τις φέρεις, Σωτήρη, στο γραφείο το βράδυ. Και μια νέα λίστα να συμπληρώσουμε την επιτροπή. Και αμέσως έκανε νόημα στον τεχνικό να τον αποσυνδέσει.
Το βράδυ στη συνάντηση των δυο, ο κ. Τ. ενημέρωσε χαρούμενος τον κύριο Μ.
-Κανείς δεν παραιτήθηκε, κύριε πρόεδρε.
Ο κ. Μ,. ξαφνιάστηκε.
-Και μου το λες για καλό νέο, βρε Σωτήρη; Δεν καταλαβαίνεις πως κάποιοι επηρεάζονται από την Αριστερά; Στο μέλλον θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Άκου, Σωτήρη, όλοι αυτοί οι αριστερίζοντες πρέπει να παραιτηθούν. Φρόντισέ το, σε παρακαλώ άμεσα.

Κορωνο – αγλαΐσματα (6): Με την Eπιτροπή Eπικοινωνίας

Ο κ. Μ. κοίταξε χαμογελαστός την Επιτροπή Επικοινωνίας. Aν και ένοιωθε την ανάγκη να τους τα πει ένα χεράκι, ήταν σε καλή διάθεση. Απευθύνθηκε στον επικεφαλής της ομάδας.-Η ποδηλατάδα στην Πάρνηθα μας βγήκε ξινή. Εκείνες οι φωτογραφίες με τους motocrossers χωρίς μάσκα, σας ξέφυγαν και εκτέθηκα. Σκέφτομαι να βγω σε κανά κανάλι να ζητήσω συγνώμη, να σταματήσει η προπαγάνδα τους. Τι λέτε; Εσύ τι λες, τσιφ; -Βεβαίως και να ζητήσεις. Λέμε με τα παιδιά στο μέλλον να σου βρίσκουμε να κάνεις αθώα λάθη και μετά να ζητάς συγγνώμη. Ξέρεις πόσο σε ανεβάζει κάθε συγνώμη; Μόνο οι μεγάλοι ηγέτες ζητούν συγνώμη για τα λάθη τους. Η καλή κοινωνία το εκτιμά αυτό, απάντησε με σοβαρότητα ο τσιφ.-Με τη φωτογραφία ας πούμε πως καθαρίσαμε. Αλλά η ιδέα σας, ρε παιδιά, να καβαλήσει motocross η Μαρέβα, παραήταν επικίνδυνη. Πήγε να τσακιστεί το κορίτσι, παραπονέθηκε ο κ. Μ.-Πρόεδρε, σου οικοδομούμε ένα προφίλ αθλητικού και ανέμελου πρωθυπουργού. Γιατί μόνο έτσι συνδέεσαι με τους νέους. Και αυτό έχει τα ρίσκα του. Το τένις με τη Σάκαρη ξέρεις πόσο σε ανέβασε; Πόσο σε σύνδεσε με τα βόρεια προάστια και τη νεολαία τους; Η σιγουριά με την οποία μίλησε ο τσιφ άρεσε στον κ. Μ.-Ναι, δεν λέω, έκανε δουλειά, αλλά πήγα να στραμπουλίξω το πόδι μου. Και εκείνο το μελομακάρονο στον Τερκενλή στη Θεσσαλονίκη, ποιος το σκέφτηκε, ρε παιδιά; Πολύ σιρόπι. Κόλλαγα και δεν είχα πού να πλύνω τα χέρια μου. Ευτυχώς που έχουν κοπεί οι χειραψίες. Τέλος πάντων να ετοιμάσετε άμεσα ένα διάγγελμα. Έχω καιρό να βγω και.…-Όχι, πρόεδρε, με τίποτα διάγγελμα, τον διέκοψε ο τσιφ. -Γιατί, τσιφ;-Μα με 100 νεκρούς την ημέρα και παράταση του lockdown τι θα βγεις να πεις; Άκου, πρόεδρε, πρέπει να μείνεις μακριά από τα δυσάρεστα. Εσύ είσαι μόνο για τα ευχάριστα. Θα ξαναβγείς όταν ξεκινήσει το εμβόλιο. -Και ποιος θα ενημερώνει το λαό;-Άσε τον Κικίλια να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Άστον να φθείρεται. Και μετά τον αποκεφαλίζεις ως αποτυχημένο…-Και μέχρι τότε τι θα κάνω, ρε παιδιά; Θα κάθομαι με σταυρωμένα χέρια;-Λέμε, πρόεδρε, να σου κανονίσουμε ένα παιχνίδι τένις με τον Τσιτσιπά.

Κορωνο-αγλάϊσμα (7): Αντι-ιικά φάρμακα πρώτα, τα εμβόλια έπονται

Σήμερα τα κορωνο-αγλαΐσματα παρακολουθούν μια ακόμη τηλεδιάσκεψη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής ΕΟΔΥ -Υπουργείου Υγείας.
Η επιτροπή διασκέπτεται υπό την προεδρία του υπουργού υγείας κ. Κ. Σε λίγο αναμένεται να συνδεθεί και ο πρωθυπουργός κύριος Μ.
Στην σύσκεψη από την αρχή της συζήτησης επικρατεί ένταση. Είναι φανερό ότι παρά το παρατεταμένο lockdown οι ΜΕΘ συμπιέζονται, οι θάνατοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό πλησιάζοντας τους 3.500. Σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Τι έφταιξε;
Όταν τα μέλη της επιτροπής αντιλαμβάνονται ότι συνδέθηκε ο κύριος Μ. σταματούν την συζήτηση. Τη σιωπή διακόπτει ο ίδιος ο κύριος Μ.
-Κύριοι, θέλω να σας θέσω μερικά ερωτήματα: Γιατί μετά από ένα μήνα σκληρού lockdown είμαστε σε αυτό το σημείο; Που είναι οι μειώσεις που είχατε προβλέψει; Γιατί αποτύχαμε; Ti συμβαίνει, Σωτήρη; Τι συμβαίνει αρμόδιε υπουργέ; Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ο κύριος Μ. ήταν οργισμένος και όλοι είχαν αντιληφθεί την οργή του. Στην τηλεδιάσκεψη έπεσε μια αμήχανη σιωπή. Σε λίγο το λόγο πήρε ο υπουργός.
-Κύριε πρόεδρε, πράγματι τα μέτρα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, αλλά πρέπει να μείνουμε σταθεροί στη στρατηγική μας: Συνέχιση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τον εμβολιασμό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ στήνουμε 2.000 κέντρα εμβολιασμού, προμηθευόμαστε ψυγεία, καταψύκτες, κατασκευάζουμε πλατφόρμες στο ίντερνετ και, και… να μη σας κουράζω.
-Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει τα νέα αντι-ιικά φάρμακα; Αυτά που πήρε ο Τραμπ, αυτά που φέραμε για τον Ιερώνυμο; Μιλάω για τα μονοκλωνικά – δικλωνικά, πως στα λέτε, αντισώματα. Ένας συνάδελφός σας από τη Θεσσαλονίκη, καθηγητής κι αυτός, λέει πως έχουν αποτέλεσμα. Και δεν έχει άδικο αν έκαναν περδίκι τον Τραμπ στα 75 του και τον Ιερώνυμο στα 82 του. Γιατί δεν φρόντισε ο ΕΟΦ να τα εισάγουμε;
-Έχουμε κάποια προβλήματα στην ευρωπαϊκή έγκριση, κύριε πρόεδρε. Μετά είναι ακριβά. Κάνουν 1500 η θεραπεία. Ενώ το εμβόλιο θα μας στοιχίσει 30 ευρώ το άτομο.
Ο κύριος Μ. έμεινε σκεπτικός. Ήταν φανερό πως έκανε τους υπολογισμούς του. Ξαφνικά σαν να ένοιωσε μια εσωτερική λάμψη, το πρόσωπό του φωτίστηκε και τα μάτια του σπινθηροβόλησαν.
-Τι μου λες, τώρα; έβαλε τις φωνές στον υπουργό του. Τα φάρμακα τα χρειάζονται 1000 – 2000 άντε 3000 ασθενείς. Κόστος, 3 εκ. ευρώ. Τα εμβόλια για 10 εκατομ. πληθυσμό θα μας στοιχίσουν 300 και 400 εκ. Και στο μεταξύ αφήνουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν, τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν. Και κείνο τον Πολάκη να φωνάζει και να μας ζητάει τα νέα φάρμακα. Τι λες εσύ Σωτήρη;
Το λόγο πήρε ο κ. Τσ.
-Πρόεδρε, ο λόγος που η επιτροπή μας δεν προέκρινε τα αντι-ιικά είναι ο εξής: αν ο κόσμος μάθει γι’ αυτά, δεν θα τρέξει να εμβολιστεί. Θα σκεφτεί: «Γιατί να εμβολιαστώ; αν αρρωστήσω θα υπάρχει το φάρμακο». Η κατεύθυνση που δίνει ο ΠΟΥ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η ελληνική κυβέρνηση, πρόεδρε, είναι ο μαζικός εμβολιασμός και όχι τα αντι-ιικά. Μόνον αυτός θα δημιουργήσει την ανοσία της αγέλης…
-Δεν ζητάω, Σωτήρη, να αμελήσουμε τον εμβολιασμό. Θα γίνει. Αλλά θέλω να αποσυμφορήσουμε τις ΜΕΘ. Θέλω αντι-ιικά φάρμακα πρώτα, τα εμβόλια έπονται.
-Πρόεδρε, αν αρχίσουν τα ΜΜΕ να μιλάνε για τα φάρμακα που έσωσαν τον Τραμπ και τον Ιερώνυμο, ο καθολικός εμβολιασμός που έχουμε οργανώσει τινάζεται στον αέρα.
-Καταλαβαίνω, Σωτήρη. Αλλά εγώ θέλω λιγότερους νεκρούς. Θέλω άδειες ΜΕΘ, όσες μπορούμε περισσότερες. Να παραγγείλετε αμέσως αυτά τα φάρμακα.
Ο υπουργός άλλαξε ματιές με τον κ. Τσ. και του έκανε νόημα. Ο κ. Τσ. ανέλαβε να εξηγήσει.
-Ξέρετε, πρόεδρε, πως έχουμε ήδη κλείσει τη συμφωνία με τη Pfizer. Τα έχουμε σχεδόν πληρώσει. Τι θα τα κάνουμε; Μην ξεχνάτε την ξευτίλα που πάθαμε το 2009. Τότε… με τα εμβόλια του Η1Ν1. Τα αγοράσαμε και τελικά τα πετάξαμε.

Κορωνο – αγλαΐσματα (8): Απομνημονεύματα Λομβέρδου.
Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια

Καθώς σε λίγο γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της επανάστασης του ‘21, έρχονται στην επικαιρότητα τα αφηγήματα των αγωνιστών και των δημόσιων προσώπων του 1821. Οι περισσότεροι τα έγραψαν προκειμένου να τονίσουν τη συμβολή τους στον αγώνα, και κάποιοι να ξεπλύνουν τα λερωμένα τους.
Την ίδια μέθοδο επέλεξε και ο Α. Λομβέρδος μέσα στην πανδημία. Εκδίδει το δικό του προσωπικό αφήγημα: Τα απομνημονεύματά του για τη περίοδο της διακυβέρνησης Σύριζα. Με τίτλο «Απόπειρα Δολοφονίας». Από τον τίτλο και μόνο φαίνεται καθαρά η πρόθεσή του: Στην 5ετία Σύριζα κατηγορήθηκε, διώχτηκε, έγινε απόπειρα πολιτικής δολοφονίας του. Αλλά αυτός άντεξε και μάλιστα αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Και τώρα, ασφαλής πια μέσα στο πολιτικό περιβάλλον της ΝΔ αποκαθιστά το κύρος του και αποκαλύπτει τους συκοφάντες του.
Κατά τους πιο ψύχραιμους είναι ένα βιβλίο- απολογία και μια προσπάθεια να αποτινάξει την εμπλοκή του στο σκάνδαλο.
Κατά τους πολιτικούς του αντιπάλους πρόκειται για ένα βιβλίο πλυντήριο, να ξεπλύνει τις βρομιές του και να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο Novartis στη σκευωρία.
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε κάποια στοιχεία:
Στις αρχές του 2020 (κυβέρνηση Ν.Δ.) η δικογραφία αρχειοθετήθηκε για τους Σαμαρά, Πικραμμένο, Στουρνάρα, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο, Σαλμά, και Κουτρουμάνη. Αλλά παραμένει ακόμη ανοιχτή για το Λομβέρδο (και τους Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη).
Η ΝΔ, όπως είναι γνωστό, αντιγύρισε επίσημα το σκάνδαλο Novartis σε σκευωρία Novartis, δηλαδή Συριζα – Παπαγγελόπουλου. Και οι παλιοί κατηγορούμενοι μετατράπηκαν σε κατηγόρους.
Τέλος αφαιρέθηκε η δικογραφία από τα χέρια της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με το κόλπο της συγχώνευση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας. (Και τώρα χωρίς εμπόδια κατηγορούν την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς για συμμετοχή της στη σκευωρία Novartis!).
Μέσα σε αυτό το ασφαλές για τον ίδιο περιβάλλον (όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιούλη 2019) ο Λομβέρδος περνά στην αντεπίθεση με το απομνημόνευμά του «Απόπειρα Δολοφονίας».
Αλλά ο συγγραφέας επιθυμούσε κάτι περισσότερο. Ήθελε ένα βιβλίο που θα προκαλέσει συζητήσεις, θα γραφτούν άρθρα και κριτικές. Και, βέβαια, θα πουλήσει να βγάλει και κάτι ο εκδότης του.
Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν στην κοινή γνώμη βαραίνει ακόμη το σκάνδαλο Novartis; Σαν βεβαιότητα ή έστω σαν βάσιμη υποψία; Και όταν ακούει κάποιος το Λομβέρδο να μιλάει για σκευωρία και να απειλεί τους εισαγγελείς, απλά χαμογελάει;
Το βιβλίο χρειαζόταν μια πιπεράτη ιστορία. Nα περιέχει κάτι ερεθιστικό. Δεν ξέρω αν το σκέφτηκε ο ίδιος ή τον πονήρεψε ο εκδότης – επιμελητής του, αλλά το βρήκαν. Ήταν, λέει, μια παλιά σκέψη του που προήλθε από ένα αρνητικό συναίσθημα. Δεν μας περιγράφει κάποιο γεγονός, δεν μας δίνει κάποιο στοιχείο που να ενισχύει την υπόθεση της σκευωρίας.
Αλλά μας περιγράφει μια σκέψη του. Σκέφτηκε, λέει, να δείρει τον Τσίπρα. «Τους εκπροσωπούσε ο αρχηγός τους, ο τότε πρωθυπουργός… Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα να τον δείρω. Κυριολεκτώ… Θα επεδίωκα, σκεφτόμουν, να διασταυρωθώ μαζί του, όταν θα ερχόταν στην αίθουσα της Βουλής για να μιλήσει και τότε θα του έσπαγα τη μύτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Σοβαρολογούσα».
Το βιβλίο «Απόπειρα Δολοφονίας» όταν εκδοθεί σίγουρα θα πουλήσει. Αλλά δεν πρόκειται να διασώσει τη μελλοντική φήμη του συγγραφέα ούτε να αποκαταστήσει το κύρος του. Μπορεί να το έκαναν τα Απομνημονεύματα για πολλούς αμφιλεγόμενους αγωνιστές. Μπορεί να τα κατάφερε ο αγαπημένος μας Μακρυγιάννης, αν και το έργο του καταξιώθηκε πρωτίστως για τη λογοτεχνική του αξία. Ο Λομβέρδος όμως δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα περισσότερο από την αυτογελοιοποίησή του.
Γιατί όπως λέει ο λαός μας: εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα, τώρα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια.

Κορωνο-αγλαΐσματα (9): Το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία

Ο κ. Μ. καθώς ετοιμαζόταν να εκφωνήσει το μήνυμα των νέων περιοριστικών μέτρων αισθανόταν ευτυχής. Ο λόγος που του είχαν γράψει οι λογογράφοι του περιείχε δυο ωραίες λογοτεχνικές μεταφορές. Στόχος τους, όπως του εξήγησαν, να αφήσει πίσω του την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών, να αναβαθμίσει λογοτεχνικά το μήνυμά του και να κινητοποιήσει συναισθηματικά τους πολίτες:
Ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα!!.
Αυτό το lockdown …. είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία!!!.
Και τα δυο βγαλμένα μέσα από την τέχνη, το σινεμά και τη λογοτεχνία.
Το πρώτο παραπέμπει στις ταινίες (2006 και 2018) «ο Ήλιος του μεσονυχτίου» – Midnight Sun. Η ταινία περιγράφει μια ρομαντική ερωτική σχέση μέσα από πολλές δυσκολίες, σαν αυτή που θέλει και ο ίδιος να οικοδομήσει με τους πολίτες μέσα στις δυσκολίες της πανδημίας.
Το δεύτερο παραπέμπει σε ένα αμερικάνικό αστυνομικό μυθιστόρημα του B. David που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2019. Σε αυτό ο Μέλβιν Μαρς προσμένει τη μοίρα του στην πτέρυγα των μελλοθανάτων μέχρι να του δοθεί χάρη… που φτάνει την τελευταία στιγμή.
Όπως του εξήγησε ο λογογράφος το νέο μήνυμα δημιουργεί δυο νέα σύμβολα ελπίδας και ανάτασης. Τον ήλιο του εμβολίου και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Δυο σύμβολα βγαλμένα μέσα από τη ζωντανή τέχνη.
Όταν τέλειωσε την εκφώνηση του μηνύματος, ευτυχής κοίταξε τους λίγους ανθρώπους που τον παρακολουθούσαν. Τα πρόσωπά τους έλαμπαν και κατάλαβε πως έγραψε με επιτυχία.
Μόνο η γυναίκα του, εκεί στο βάθος, φαινόταν αναστατωμένη. Την πλησίασε ανήσυχος.
-Είδες κάτι που δεν σου άρεσε;
-Ποιος μαλάκας σου πρότεινε αυτό το Τελευταίο μίλι;
-Είναι ο Τζόνυ, ένα καλό παιδί που ήλθε πρόσφατα από την Αμερική με ανώτερες σπουδές λογοτεχνίας και έχει φοβερές ιδέες. Της εξήγησε αναλυτικά από πού προέρχονται οι δυο μεταφορές που χρησιμοποίησε.
-Κατ’ αρχήν πες του πως στην Ελλάδα έχουμε χιλιόμετρο και όχι μίλι…. Άκου το τελευταίο μίλι…. Μετά πες του πως την ταινία κανείς δεν τη θυμάται. Και το μυθιστόρημα κανείς δεν το ξέρει. Ο κόσμος ξέρει το «Πράσινο μίλι» του Στήβεν Κίνκ και την ταινία με τον Τομ Χάνκς. Την έχουμε δει και μαζί δυο – τρεις φορές. Πρόκειται για το τελευταίο μίλι του αθώου νέγρου Τζον Κόφι, που έχει άδικα καταδικαστεί, προς την ηλεκτρική καρέκλα και το θάνατο. Αυτήν ξέρει ο κόσμος και αυτό το συμβολισμό θα εισπράξει, πέσε στον μαλάκα σου. Ετοιμάσου τώρα να μας κράξουν.
Ανήσυχος ο κ.Μ κάλεσε τον Τζόνυ.
-Τζόνυ, η γυναίκα μου είπε πως την πατήσαμε. Στην Ελλάδα είναι πολύ γνωστά μόνο η ταινία και το βιβλίο του Στήβεν Κίνγκ, Πράσινο μίλι… Πώς σου ξέφυγε, ρε παιδί μου;
-Αυτό το βιβλίο και αυτή η ταινία, μπος, είναι παλιά. Το βιβλίο του 1996 και η ταινία του 1999. Ούτε φανταζόμουνα πως εδώ την Ελλάδα τα θυμάστε ακόμη.
-Και τώρα τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;
-Μην ανησυχείς, μπος. Θα κάνουμε ένα διαφημιστικό σποτ με τα τελευταία μέτρα ενός δρομέα μαραθωνίου πριν τον τερματισμό. Θα το προβάλουν όλα τα κανάλια. Θα δημιουργήσουμε ένα δικό μας σύμβολο. Όπως το οραματιστήκαμε: Το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία.
-Ε τότε, ρε Τζόνυ, εκείνο το μίλι κάνε το χιλιόμετρο..
-Όχι, μπος, δεν γίνεται. Μόνο το μίλι σε κάνει διεθνή πρωθυπουργό, δεν το καταλαβαίνεις;

Κορωνο – αγλαΐσματα (10): Ε, όχι και να μας ανατρέψουν οι ηλίθιοι των social media
Ο κ. Μ. κοίταξε θυμωμένος τα μέλη της Επιτροπής Επικοινωνίας. Ήταν αποφασισμένος να τους μιλήσει αυστηρά. Η συζήτηση στη βουλή με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού, που έκανε μετά από δική τους εισήγηση, αποδείχτηκε ένα φιάσκο. Το θέμα ήταν να καταγγείλει την αντιπολίτευση για έναν αριστερόστροφο τραμπισμό – λαϊκισμό στο διαδίκτυο. Για πρακτικές που τελικά καταδικάστηκαν και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να καταγγείλει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ηθικούς αυτουργούς μιας στρατιάς ανώνυμων troll στο διαδίκτυο. Που προσπαθούν να μετατρέψουν το ελληνικό me-too και τις υποθέσεις παιδεραστίας, σε ένα ελληνικό QAnon. Σαν τις περιβόητες θεωρίες των ΗΠΑ περί παιδόφιλων που κυβερνούσαν τη χώρα.
Στη βουλή έθεσε καθαρά τα ερωτήματα:
Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές; Κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία ότι διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Τους στρίμωξε κάπως, αλλά ανέκυψε ένα άλλο ζήτημα…. πολύ σημαντικό: η μεγάλη και ανεξέλεγκτη δύναμη των social media. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
-Κύριοι, ξεκίνησε, σας κάλεσα γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά. Kι εσείς δεν κάνετε τίποτα. Τα αποδέχεστε σαν «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Μίλησα στη βουλή για τον εμετικό Βαξεβάνη…. Για τις δημοσιεύσεις του Πολάκη… για το διευθυντή της «Αυγής», όπως ακριβώς τα είπαμε. Αλλά αυτό που αναδείχτηκε στη συζήτηση είναι η ανεξέλεγκτη δύναμη του διαδικτύου. Και είναι ανεξέλεγκτη, γιατί ούτε ο Τσίπρας γλυτώνει από τα τρολ. Τους το αποδείξαμε μόνοι μας ανασύροντας αυτά που είχε γράψει κάποτε ο Ραγκούσης…. Πλάκα είχε, δεν λέω, γέλασαν κάποιοι αλλά έτσι οι ίδιοι αθωώσαμε τον Τσίπρα ως εγκέφαλο. Και του δώσαμε την ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από κάποιες ακρότητες αλλά και να εξυμνήσει την…. αποκαλυπτική δύναμη των social media…. Μας έτριψε, λοιπόν, στη μούρη αυτήν την άτυχη στιγμή του «σκόιλ ελικίκου » του Βρούτση, τα πτυχία που δεν είχε ο Διαματάρης, τις μάσκες αερόστατα, την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα και μας έβγαλε ξινό το φαγητό στην Ικαρία…
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, κύριοι, πως στα social media εξυφαίνεται ένα κίνημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα.
Σταμάτησε και κοίταξε τον Τζόνυ.
Ο Τζόνυ είναι ο επικεφαλής της ομάδας. Καλό παιδί, ήλθε πρόσφατα από την Αμερική με ανώτερες σπουδές στα ΜΜΕ, στα κοινωνικά δίκτυα και στη λογοτεχνία και έχει φοβερές ιδέες. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δείξει κάτι…
-Τζόνυ ερωτώ και περιμένω να ακούσω τις προτάσεις σου.
-Κατά τη γνώμη μου, τσιφ, το καλύτερο είναι να αφήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα ελεύθερα. Και να ενεργοποιηθούμε περισσότερο σε αυτά εμείς οι ίδιοι…. Να προσλάβουμε 10.000 επαγγελματίες να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά. Όπως το έκανε ο Τράμπ και κυριάρχησε. Βέβαια μπορεί τα δίκτυα να καταρρεύσουν, αλλά και πάλι κέρδος θα έχουμε. Αν δεν καταρρεύσουν θα τους πάρουμε φαλάγγι.
Ο κ. Μ έμεινε άναυδος.
-Τι είναι αυτά που λες, Τζόνυ; Όχι… Δεν θα επενδύσουμε στο διαδίκτυο, δεν θα μπούμε σε έναν άγονο ανταγωνισμό με την πλέμπα. Δεν θα επιτρέψω στη μαζική κουλτούρα τους να εξαπλωθεί κι άλλο. Γιατί όπως λέει ο Ουμπέρτο Έκο: «Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα»…. Α…. μια και το θυμήθηκα, Τζόνυ… Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε της ευρωπαϊκής κουλτούρας και όχι της αμερικάνικης… Ξέρεις τι λέει ο Έκο;
«Τα social media έδωσαν το δικαίωμα σε κάποιους να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων εκεί που άλλοτε μίλαγαν μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί…. Τότε τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ…. Πρόκειται για μια εισβολή ηλιθίων»….
Δεν θα επιτρέψω, κύριοι, στους ηλιθίους να αλωνίζουν στα κοινωνικά δίκτυα. Κάποια άλλη πρόταση, Τζόνυ;
-Τότε, τσιφ, πρέπει να πάμε σε λύσεις ελέγχου μέσα από φίλτρα και gatekeepers…
-Δεν καταλαβαίνω, Τζόνυ, γίνε πιο αναλυτικός. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το γλεντάνε σε βάρος μας, να διαμορφώνουν κοινή γνώμη… Να ανταγωνίζονται τα επίσημα ΜΜΕ που μας στηρίζουν και τα στηρίζομε σε μια αδελφική και αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης.
Ο Τζόνυ ξερόβηξε.
-Τότε, τσιφ, να δραστηριοποιήσουμε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αυτή μπορεί να επεμβαίνει για λόγους πανδημίας, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, για λόγους πορνογραφίας όταν γράφουν για τη σεξουαλική δράση του Λιγνάδη. Πρέπει βέβαια να διευρυνθεί το πλαίσιο δράσης και λειτουργίας της. Αλλά θα ξεσηκώσουμε κύματα αντίδρασης…. Θα το αντέξουμε;
-Κάτι άλλο, Τζόνυ…. Κάτι άλλο θα υπάρχει.
-Ναι, τσιφ. Να έλθουμε απ‘ ευθείας σε επαφή με Face book, Instagram, Twitter κλπ και να ζητήσουμε να θέσουν αυτοί τα φίλτρα. Με λίγα χρήματα, 20 – 20 εκ., θα πάρουν οι ίδιοι τα μέτρα… Να μην τα χρεωθούμε εμείς.
-Τζόνυ, αυτό ακούγεται καλό. Περιμένω την εισήγησή σου το συντομότερο… Πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα αυτά τα μέτρα…. Ε, όχι και να μας ανατρέψουν οι ηλίθιοι των social media.


Κορωνο – αγλαΐσματα (11): Ποιον εξυπηρετεί και ποιον ζημιώνει αυτός ο θάνατος;

Ο κ. Μ. συγκάλεσε επειγόντως την Επιτροπή Επικοινωνίας. Είχαν να πάρουν μια πολύ κρίσιμη απόφαση. Θα κάνουν δεκτό το αίτημά του ή θα τον αφήσουν να πεθάνει;
Ο κ. Μ. τα είχε όλα δρομολογήσει…. Καμιά υποχώρηση στον εκβιαστή…. αλλά ήρθε αυτή η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων…. και του τα χάλασε όλα.
…. «απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της …… και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του».
Ύστερα ήρθαν και άλλοι: Νομικοί και ποινικολόγοι, ανάμεσά τους και δικοί του. Να μιλούν για την εφαρμογή του νόμου και τον μπέρδεψαν.
-Κύριοι, πριν απ’ όλα κάποιος να μου πει τι προβλέπει αυτός ο νόμος.
-Πρόεδρε, ξεκίνησε ο νομομαθής της επιτροπής. Το άρθρο 3 του Ν. 4760 που ψηφίσαμε το Δεκέμβρη του 2020 αναφέρει «πως σε αγροτικές φυλακές ….. απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας…. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές απωλέσει τις προϋποθέσεις …..επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη». Και ο εν λόγω μετήχθη από τον Κορυδαλλό… όπου και ζητάει να επιστρέψει, πρόεδρε….
-Μα τι πήγανε και γράψανε; Αφού γι αυτόν τον αλλάξαμε το νόμο…. Ποιος άχρηστος τον συνέταξε;… Εσύ τι λες Μαϊκ;
Ο Μάικ είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικών αναστατώσεων με μάστερ στη διαχείριση κρίσεων.
-Τι ακριβώς με ρωτάς, μπος;
-Τι κάνουμε Μάικ; Η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων μας μπέρδεψε. Και ο νόμος είναι εναντίον μας.
-Μπος, είμαστε σε φάση κρίσιμη. Και το κινέζικο ιδεόγραμμα για τη λέξη κρίση (προφέρεται γέι- ζι), είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τα συνθετικά «κίνδυνος» και «ευκαιρία».
Η κάθε κρίση είναι κλιμακούμενη, απρόβλεπτη και δυναμική. Προκαλεί υψηλό αίσθημα ανασφάλειας. Επηρεάζει αρνητικά τις εμπεδομένες λειτουργίες και ρυθμούς της κοινωνίας. Άσε που διακινδυνεύει τη δημόσια εικόνα της χώρας. Για μας η κρίση αυτή πρέπει να εκτιμηθεί ως επικίνδυνη.
-Άσε τις θεωρίες για άλλη φορά, Μάικ…. Ή για κανένα σεμινάριο.
-ΟΚ, μπος. Προτείνω, λοιπόν, να εγκαταλείψουμε άμεσα την άκαμπτη στάση μας. Οδηγεί στο θάνατο και σε ταραχές. Θα καεί η Αθήνα….
-Πού σε βρήκα, ρε Μάικ; Τι φοβάσαι και τα βλέπεις όλα μαύρα;
-Μπος, δεν λέω ένας θάνατος θα αλλάξει την ατζέντα από το σκάνδαλο των παιδεραστών κλπ. Θα συσπειρώσει τον κόσμο μας. Αλλά ο θάνατος ανοίγει και τον ασκό του Αιόλου. Αναρχικοί, εξωκοινοβουλευτικοί, μαζί με αιθεροβάμονες κλπ, θα βγουν στους δρόμους, θα σπάνε και θα καίνε. Σε μια τέτοια κατάσταση βέβαια ο κεντρώος δημοκρατικός και συντηρητικός κόσμος θα συσπειρωθεί γύρω σου… Συμφέρει, όμως, τώρα που προηγείσαι και απολαμβάνεις μια ευρεία αποδοχή να συμβεί μια τέτοια διαταραχή;… Πρέπει να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτήν την συναίνεση αδιατάρακτα…. Σου θυμίζω, μπος, πως ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ούτε τον επίδοξο εκτελεστή του δεν τόλμησε να τον στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Για τους ίδιους λόγους ο Καραμανλής δεν επέτρεψε να εκτελεστούν οι καταδικασμένοι σε θάνατο πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου…. Άσε που έδωσε χάρη στον απεργό πείνας Χρήστο Ρούσσο, το 1987. Χάρη…, όχι απλή εφαρμογή του νόμου. Πιστεύω λοιπόν πως τώρα είναι η ευκαιρία, να κάνεις ένα βήμα πίσω.
-Δεν συμφωνώ μαζί σου, Μάικ. Εσύ Τζόνυ τι λες; Ελπίζω να μην είσαι το ίδιο λαπάς;
-Τσίφ, πράγματι έχω άλλη άποψη. Για μένα η κρίση πρέπει να εκτιμηθεί ως ευκαιρία … Ο θάνατος αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ενισχύσεις το πολιτικό αλλά και το προσωπικό σου προφίλ. Να αναδειχτείς σε έναν ισχυρό ηγέτη που δεν υποχωρεί. Είτε του ζητούν να αποπέμψει την Κυδώνη είτε να τηρήσει το νόμο για έναν κατάδικο.
Η απειλή ότι θα πρόκειται για τον πρώτο νεκρό μετά τον Μπόμπ… Τάδε… είναι επιτυχία, τσιφ. Να συγκρίνεσαι με τη Θάτσερ, τη σιδηρά κυρία, δεν είναι μικρό πράγμα.
-Δεν με νοιάζει το προφίλ μου, Τζόνυ. Εκείνο που με νοιάζει είναι πώς θα βάλουμε την Αριστερά στη γωνία. Ερωτώ λοιπόν. Πώς θα τη στριμώξουμε περισσότερο; Με το να υποχωρήσουμε ή να τον οδηγήσουμε στο θάνατο;
-Έρχομαι και σε αυτό…. Η απειλή ότι θα καεί η Αθήνα μη σε τρομάζει. Αντίθετα να σε φοβίζει η υποχώρηση. Αν υποχωρήσεις και ο λεγάμενος ζήσει, η Αριστερά θα πανηγυρίζει. Για τη νίκη της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Και αυτή τη νίκη, θέλουμε δεν θέλουμε, θα την καρπωθεί η ίδια. Η Αριστερά δεν τον θέλει νεκρό. Και βέβαια δεν τον θέλει για ήρωα όπως την κατηγορούμε. Οι αναρχικοί και οι εξωκοινοβουλευτικοί τον διεκδικούν για ήρωα και ψάχνουν ευκαιρία να ξεσηκωθούν. Ναι, θα βγουν στους δρόμους, θα συγκρουστούν με την αστυνομία, θα τα κάψουν, τα γνωστά, όπως είπε και ο Μάικ. Αλλά σε μια τέτοια κατάσταση ο κεντρώος δημοκρατικός και συντηρητικός κόσμος θα συσπειρωθεί γύρω σου. Και η Αριστερά θα απομονωθεί. Θα μπει στη γωνία. Όταν οι μπαχαλάκηδες βγουν στους δρόμους… χαμένη θα είναι η Αριστερά. O συγκεκριμένος θάνατος, τσιφ, εξυπηρετεί, anyway, εμάς… και ζημιώνει την Αριστερά. Μην τον φοβάσαι.

Κορωνο – αγλαΐσματα (12): Οι δυο μεγάλοι φόβοι του κ. Μ.
Στην ομιλία του στη βουλή στις 12 Μάρτη 2021, ο κ. Μ, ομολόγησε τι φοβάται πιο πολύ. Μας τα είπε ο ίδιος αναλυτικά, χωρίς να χρειάζονται οι δικές μας μυθοπλασίες και ερμηνείες. Αρκούν τα ακριβή αποσπάσματα της ομιλίας του.
Το πρώτο που φοβάται είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις:
«Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης όπως αυτά που βιώσαμε το 2008 και 2011. Και δεν θα το επιτρέψω όχι γιατί είναι η δική μου άποψη, αλλά γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Μ. αναφέρεται στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και στο κίνημα των πλατειών, το γνωστό ως κίνημα των αγανακτισμένων. Για τον κ. Μ. αυτές οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν πυροδοτήθηκαν από πραγματικά γεγονότα, αλλά από την ανοχή της τότε κυβέρνησης και της αστυνομίας.
Και για όλα αυτά μας εξήγησε ποιος φταίει:
«Καταλήγω να πιστεύω ότι είναι το μόνο το οποίο ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά. Είναι μία στρατηγική την οποία έχετε υπηρετήσει με συνέπεια στο παρελθόν. Είναι η ίδια στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων, τους οποίους και χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά αισθήματα στην ελληνική κοινωνία, για να έρθετε να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης και θυμού…..».
Και τι άλλο φοβάται ο κ. Μ.; Μα τα social media.
«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι…., στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί ήδη να έχουν. Δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά όπου ανατροφοδοτούνται τα στερεότυπα τα οποία έχουν από τη μία και από την άλλη πλευρά και αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας….».
Απ’ ότι φάνηκε ο κ. Μ. ενδιαφέρεται κυρίως για το διάλογο και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των νέων…. Και παραβλέπει το γεγονός ότι μέσα από τα social media διαδόθηκαν αστραπιαία μια σειρά από γεγονότα, κυρίως γκάφες του, που τα φιλικά του και χρυσοπληρωμένα ΜΜΕ αποσιώπησαν ή προσπάθησαν να εξωραΐσουν.
Τώρα είναι πια φανερό τι φοβίζει πιο πολύ τον κ. Μ.:
Οι λαϊκές κινητοποιήσεις και τα social media.
Ξέρουμε, λοιπόν, κι εμείς… τι πρέπει να κάνουμε.
Υ.Γ. Τα αποσπάσματα ελήφθησαν από το επίσημο site.

Κορωνο – αγλαΐσματα (13): Αν μάθετε για τον Φουρθιώτη….
θα καταλάβετε ποιοι μας κυβερνούν

Η ΕΛ.ΑΣ, όπως διαβάσαμε, είχε διαθέσει για την φύλαξη κάποιου νεαρού ατόμου ονόματι Φουρθιώτη 5-6 περιπολικά, 8-9 αστυνομικούς και ένα θωρακισμένο τζιπ με οδηγό αστυνομικό. Ούτε αρχηγός κράτους νάτανε… Άραγε με εντολή του Υπ. Προ.Πο ή μήπως του ίδιου του κ. Μ.;
Το κατήγγειλε με ανάρτηση του στα social media o αντιδήμαρχος Ραφήνας Χρήστος Τσεμπέρης. Στη συνέχεια το Κουτί της Πανδώρας έκανε έρευνα… οι κυβερνητικοί έγιναν ρόμπες και μάλλον απέσυραν την αστυνομική φύλαξη.
Πολλοί ξαφνιαστήκαμε και αναρωτηθήκαμε, τι συμβαίνει; Προσωπικά, με απασχόλησε και κάτι άλλο: πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζω ένα τόσο «διάσημο άτομο», που προστατεύεται σαν αρχηγός κράτους. Είναι δυνατόν, σκέφτηκα να θεωρώ τον εαυτόν μου ενημερωμένο, πολιτικοποιημένο και να μην έχω ακούσει κάτι γι αυτόν; Τον Πορτοσάλτε τον ξέρω, τον Τράγκα, τον Μπάμπη, τον…. Ζάκερμπερκ, τον Γκέιτς, τον Σόρος, επίσης… Αυτόν τον τύπο πώς δεν τον έχω καν ακούσει;…. είναι δυνατόν;
Κατέφυγα στο ίντερνετ και εκεί ανακάλυψα μια ιστορία έρωτα μεταξύ κυβέρνησης και του εν λόγω ατόμου. Η στενή τους σχέση έσκασε μύτη με τη λίστα Πέτσα. Το άτομο μπήκε στη λίστα με ένα site που μόλις είχε ανοίξει…. αλλά αποκαλύφθηκε η απάτη, και ο Πέτσας είπε «λάθος έγινε»…. Και το χρήμα μάλλον δεν έφτασε στον νεαρό.
Βρέθηκε όμως άλλη λύση. Μπήκε λίγο αργότερα στο πρόγραμμα «Συνεργασία» που χρηματοδοτεί μισθούς εργαζομένων στο πλαίσιο της πανδημίας. Και πήρε για 4 μήνες από… 60.000 ευρώ το μήνα ως προσωπικό μισθό. Μετά την καταγγελία του Πολάκη, δεν ξέρω αν έχουν επιστραφεί ή όχι.
Έμαθα κι άλλα από το μακρύ ιστορικό του. Υπήρξε πρώην μάνατζερ μιας «Τζούλιας» που γύριζε προρνοταινίες και μάνατζερ – προαγωγός νεαρών και φιλόδοξων ηθοποιών και μανεκέν. Μανατζάρισε και λαϊκούς τραγουδιστές (του τύπου Σπύρος Ρέβης κλπ). Επίσης είναι τηλεπαρουσιαστής με εκπομπές σε …κανάλι. Μια γραφική τηλεοπτική φιγούρα της υποκουλτούρας μας που λαθροβιώνει με επιτυχία…. Μάλιστα αυτός ο τύπος γύρισε και πρόβαλε μια ταινία για τον κ. Μ. με τίτλο «Για τον Ηγέτη……» που ξεχειλίζει από θαυμασμό και λατρεία.
Είχα την υπομονή να δω λίγο από την ταινία και έφριξα. Ταινία επιπέδου μαθητών γυμνασίου, που υμνεί και γλύφει μέχρι αηδίας. Βέβαια ο ίδιος έχει δηλώσει, και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώνει, φίλος και θαυμαστής του κ. Μ.
Μετά τις πληροφορίες που συνέλεξα, κάθισα και σκέφτηκα…
Καλά δεν γνωρίζουν με ποιο άτομο συνδιαλέγονται; Δεν αντιλαμβάνονται τη σχέση του με τον υπόκοσμο; Με τα κυκλώματα της παρανομίας και του sex business; Την ποιότητα, το ήθος, την αισθητική του; Αυτό το «πρώην μάνατζερ της Τζούλιας» πώς το ξέχασαν; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτός ο τύπος με ένα κυβερνητικό περιβάλλον ευρωπαϊκής χώρας; Από την άλλη, ο Αρχηγός της αστυνομίας, οι επιτελείς του, πώς δέχτηκαν να προστατεύουν αυτόν τον τύπο;
Και μοιραία οδηγήθηκα στα ερωτήματα:
Να γοητεύτηκε ο κ. Μ. για το παιδικό βιντεάκι που ετοίμασε και πρόβαλε, αυτό με τίτλο «Για τον Ηγέτη…»;
Ή το εν λόγω άτομο κρατάει όλους αυτούς με κάποιες σκοτεινές σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής;
Τελικά ότι και να συμβαίνει μαθαίνοντας για αυτόν τον τύπο, αντιλαμβανόμαστε (ανατριχιάζοντας από απελπισία και φρίκη είναι αλήθεια), ποιοι μας κυβερνούν.

Κορωνο–αγλαΐσματα (14): Μέσω του Φουρθιώτη συνεχίζουμε
με φρίκη να μαθαίνουμε ποιοι μας κυβερνούν

Ο βούρκος από τις σκοτεινές σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής της κυβέρνησης του κ. Μ. με τον Φουρθιώτη ξεχειλίζει και απλώνεται. Ειδικά μετά τις καταγγελίες του ίδιου του τ. κυβερνητικού υπουργού Βρούτση στο Ντοκουμέντο. Όσα πληροφορούμαστε καθημερινά για αυτό το «υπό υψηλήν προστασίαν» άτομο ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Παρ‘ όλα αυτά στο παρόν Κορωνο – αγλάϊσμα (14) δεν θα συνεχίσω με τα αίσχη του. Αλλά θα απαντήσω στο φίλο Νίκο Ηλιόπουλο, του οποίου κείμενο φιλοξένησα στη σελίδα μου. Και θα σχολιάσω τρία σημεία του κειμένου του.
Πρώτον: Στο Κορωνο – αγλάϊσμα (13) γράφω: «Αν μάθετε για τον Φουρθιώτη… θα καταλάβετε ποιοι μας κυβερνούν». Επ’ αυτού ο Ν.Η. απαντά «Εμένα δεν με κυβερνά κανένας». Και συμπληρώνει «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κυβερνούν… είναι άραγε κυβερνήσιμες οι σημερινές κοινωνίες;».
Μόνο ποιητική αδεία στέκει μια τέτοια θέση. Ποιος εδώ στην Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπόκειται τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής;
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Αυτή νομοθετεί για τα εργατικά και τα εργασιακά. Αυτή εξαπολύει την αστυνομία να δέρνει πολίτες. Αυτή αποφασίζει για την El dorado και το Ελληνικό…
Αν στη Γαλλία έχει διασφαλιστεί ένα σταθερό πλαίσιο και όλα κινούνται στον αυτόματο πιλότο (με την κυβέρνηση απλά να παρακολουθεί), στη χώρα μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα η κοινωνική και ταξική πάλη παραμένει ακόμη ζωντανή.
Δεύτερον: Για το θέμα των σχέσεων διαφθοράς – συναλλαγής μεταξύ της κυβέρνησης και του εν λόγω τύπου, ο Ν.Η. διατύπωσε την άποψη πως το φαινόμενο αυτό είναι γενικό, ισχύει παντού και δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία. Όχι μόνο γιατί «η εξουσία διαφθείρει», αλλά γιατί παντού έχει εγκαθιδρυθεί «ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, το οποίο μπορεί να μην κυβερνά αλλά επηρεάζει την κοινωνία παίζει έναν ρόλο στην κατάσταση της κοινωνίας…»
Δεν ξέρω τι γίνεται στη Γαλλία, αλλά εδώ στην Ελλάδα αυτό το καθεστώς (που όχι απλά επηρεάζει αλλά συνθλίβει την κοινωνία) το ταΐζει και το συντηρεί η ελληνική κυβέρνηση με ζεστό κρατικό χρήμα.
Το χρήμα μοιράζεται χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες στους νυν και στους εν δυνάμει δικούς της. Μιλάμε για την απόλυτη σύμπλευση κυβέρνησης – επιχειρηματιών – ΜΜΕ – τραπεζών. Να σημειώσουμε ότι τελευταία σε αυτούς προστίθεται και η …εκκλησία.
Αυτή η καθεστωτική αντίληψη ατιμωρησίας, οδηγεί σε διώξεις όποιους τόλμησαν κάποια στιγμή να την αμφισβητήσουν. Παραπέμπεται ο Παπαγγελόπουλος για το σκάνδαλο Νοβάρτις, διώκεται η Τουλουπάκη που το χειρίστηκε και πρόσφατα ο Παπάς που προσπάθησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
Τρίτον: Γράφει ο Ν.Η.: «αυτό που κάποιοι ονομάζουν αποχή και αδιαφορία, είναι τουλάχιστον από ένα σημαντικό μέρος των πολιτών ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΗΚΥΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ».
Σύμφωνα με το Ν.Η. δεν είμαστε συμμέτοχοι πολίτες, αλλά μόνο ψηφοφόροι και οπαδοί. Σωστά ακούγονται αυτά τα λόγια, αλλά ας δούμε τις συνέπειές τους:
Αφού δεν μπορούμε να είμαστε πολίτες της άμεσης δημοκρατίας, όπως θέλουμε, τότε προτιμότερο είναι να απέχουμε.
Όσοι απέχουν, με αυτήν την έννοια, κρατούν ίσες αποστάσεις (ισαποστάκηδες). Και εύκολα εξαπολύουν την κριτική τους ισοπεδωτικά (όλοι ίδιοι είστε) προς κάθε κατεύθυνση.
Και αυτοί οι απανταχού ισαποστάκηδες και ισοπεδωτές καταλήγουν να προβάλουν άμεσα το αίτημα της καθολικής αποχής για την… ολοκληρωτική απαξίωση του πολιτικού συστήματος μέχρι και την …. πλήρη κατάρρευσή του…. Αν είναι δυνατόν…
Και για να ολοκληρώσουμε το πολιτικό φάσμα των αρνητών θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποιους άλλους πού γίνονται αρνητές κάθε πολιτικής δυνατότητας, προβάλλοντας τις δικές τους φαντασιώσεις: τη σύγκρουση, την επανάσταση, την εξ’ εφόδου «κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων»…. Είναι οι καθαρόαιμοι αριστεροί, οι αριστεριστές, αυτοί που δεν ανέχονται συμβιβασμούς στην καθαρή επαναστατική γραμμή τους.
Γι’ αυτό υποστηρίζουν και αυτοί την ίδια θέση (όπως ο Ν.Η): «η υπόθεση του δημοσιογραφίσκου είναι…. μια ακόμη… στην κορυφογραμμή όλων των κυβερνήσεων… άδικα χάνουμε το χρόνο μας».
Ολοκληρώνοντας το μικρό αυτό κείμενο – απάντηση στο φίλο Ν.Η. θα επαναλάβω πως όσοι ενημερώνονται για το Φουρθιώτη δεν χάνουν το χρόνο τους. Απ’ εναντίας συνειδητοποιούν με φρίκη ποιοι μας κυβερνούν: Μια νεοφιλελεύθερη δεξιά με μπόλικη διαφθορά και μαφία. Και δεν είναι δυνατόν να το προσπεράσουν αδιάφορα λέγοντας «έλα μωρέ, παντού τα ίδια γίνονται στο σάπιο αστικό σύστημα».
Σε αυτούς που το προσπερνούν, θα θέσω ένα ύστατο ερώτημα. Πιστεύουν πως το μπουμπούκι Φουρθιώτης που άνθισε στο πολιτικό περιβάλλον της παρούσας κυβέρνησης, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και σε ένα πολιτικό περιβάλλον Δημοκρατικής Αριστεράς; Με άλλο λόγια θα μπορούσε και η Αριστερά να αναδείξει τον δικό της Φουρθιώτη; Ας απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά.

Κορωνο – αγλαΐσματα (15): Δημοκρατική Αριστερά και …
Φουρθιώτηδες.

(Το σημείωμα αποτελεί σύνθεση των Αγλαϊσμάτων 13 και 14)
Ο βούρκος από τις σκοτεινές σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής της κυβέρνησης του κ. Μ. με τον Φουρθιώτη ξεχειλίζει και απλώνεται. Ειδικά μετά τις καταγγελίες του ίδιου του τ. κυβερνητικού υπουργού Βρούτση στο Ντοκουμέντο. Όσα πληροφορούμαστε καθημερινά για αυτό το «υπό υψηλήν προστασίαν» άτομο ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Συνοψίζουμε: Η ΕΛ.ΑΣ είχε διαθέσει για την φύλαξή του 5-6 περιπολικά, 8-9 αστυνομικούς (ίσως και περισσότερα) και ένα θωρακισμένο τζιπ με οδηγό αστυνομικό. Ούτε αρχηγός κράτους νάτανε…
Στην αρχή ξαφνιαστήκαμε και αναρωτηθήκαμε, τι συμβαίνει;
Προσωπικά κατέφυγα στο ίντερνετ και εκεί ανακάλυψα μια ιστορία έρωτα μεταξύ κυβέρνησης και του εν λόγω ατόμου. Η στενή τους σχέση έσκασε μύτη με τη λίστα Πέτσα. Το άτομο μπήκε στη λίστα με ένα site που μόλις είχε ανοίξει…. αλλά αποκαλύφθηκε η απάτη, και ο Πέτσας είπε «λάθος έγινε»….
Το χρήμα μάλλον δεν έφτασε στον νεαρό.
Βρέθηκε όμως άλλη λύση. Λίγο αργότερα μπήκε στο πρόγραμμα «Συν-εργασία». Δηλώνοντας πλασματικούς μισθούς (με συμπληρωματική φορολογική δήλωση προφανώς) άρπαξε για 4 μήνες από… 60.000 ευρώ το μήνα. Έμαθα κι άλλα από το μακρύ ιστορικό του. Υπήρξε πρώην μάνατζερ μιας «Τζούλιας» που γύριζε προρνοταινίες και μάνατζερ – προαγωγός νεαρών και φιλόδοξων ηθοποιών και μανεκέν. Επίσης είναι τηλεπαρουσιαστής με εκπομπές σε …κανάλι. Γύρισε μάλιστα και πρόβαλε μια απλοϊκή ταινία για τον κ. Μ. με τίτλο «Για τον Ηγέτη……» που ξεχειλίζει από θαυμασμό και λατρεία.
Μετά τον καταιγισμό όλων αυτών των πληροφοριών κάθισα και σκέφτηκα…
Καλά δεν γνωρίζουν με ποιο άτομο συνδιαλέγονται; Δεν αντιλαμβάνονται τη σχέση του με τον υπόκοσμο; Με τα κυκλώματα της παρανομίας και του sex business; Την ποιότητα, το ήθος, την αισθητική του; Από την άλλη, ο Αρχηγός της αστυνομίας, οι επιτελείς του, πώς δέχτηκαν να προστατεύουν αυτόν τον τύπο;
Να γοητεύτηκε ο κ. Μ. από το παιδικό βιντεάκι που ετοίμασε και πρόβαλε, με τίτλο «Για τον Ηγέτη…»;
Ή το εν λόγω άτομο κρατάει όλους αυτούς με κάποιες σκοτεινές σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής;
Πολλοί φίλοι το προσπέρασαν αδιάφορα λέγοντας «έλα, μωρέ, παντού τα ίδια γίνονται…. κάθε εξουσία θρέφει Φουρθιώτηδες».
Σε αυτούς, λοιπόν, θέτω ένα ερώτημα.:
Πιστεύουν πως το μπουμπούκι Φουρθιώτης που άνθισε στο πολιτικό περιβάλλον της παρούσας κυβέρνησης, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και σε ένα πολιτικό περιβάλλον Δημοκρατικής Αριστεράς; Με άλλα λόγια θα μπορούσε και η Αριστερά να αναδείξει τον δικό της Φουρθιώτη;
Και αν είναι έτσι (αν αποδειχτεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί), εμείς οι εραστές της Δημοκρατικής Αριστεράς τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε;

Σχολιάστε