ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΟΡΑ: Λαδάς και Ντύρενματ, μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση

Στο θέατρο ΑΓΟΡΑ παίζεται από την Πέμπτη 4/1/23 μια σπουδαία θεατρική παράσταση. Αρχίζει με το ενδιαφέρον μονόπρακτο του πατρινού Βασίλη Λαδά, «Προετοιμασία», το οποίο διερευνά την ψυχολογική κατάσταση του ενός ήρωα (του διανοούμενου), πριν τη σύγκρουση. Μάς προετοιμάζει, δηλαδή, για να εισέλθουμε στον σκοτεινό κόσμο του Γερμανοελβετού δραματουργού Φρήντριχτ Ντύρενματ (Friedrich Dürrenmatt), που ακολουθεί: Στην «Νυχτερινή Συνομιλία» του.

Στην «Νυχτερινή Συνομιλία» εμφανίζεται ο άλλος ήρωας. Είναι ο δήμιος – δολοφόνος που εισβάλλει αθόρυβα σπίτι για να εκτελέσει τον διανοούμενο, που το σύστημα έχει καταδικάσει σε θάνατο. Ο δήμιος – δολοφόνος αποκαλύπτει, καμαρώνοντας γι αυτό, πως δεν είναι ένας τυχαίος δήμιος. Αλλά είναι ένας κρατικός υπάλληλος, το αποστασιοποιημένο χέρι της βίας της κυρίαρχης εξουσίας.

Ο συγγραφέας, τέκνο του Γερμανικού εξπρεσιονισμού, καταφέρνει με αυτό το συγκλονιστικό μονόπρακτο να μας μεταφέρει στο σκοτεινό κόσμο της ανεξέλεγκτης εξουσίας, της βίας και του φόβου.

Η σύγκρουση των δύο ηρώων παίρνει τη μορφή μιας σύγκρουσης αρχετυπικών συμβόλων: Η εξουσία συγκρούεται με το πνεύμα. Και το πνεύμα, όσο κι αν αγωνίζεται, δεν μπορεί μόνο του να βγει νικητής απέναντι στη βία και στον τρόμο της εξουσίας. Ο συγγραφέας μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια εποχή που η δημοκρατία και οι αξίες βιάζονται, που η βία και η τρομοκρατία δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμα, αλλά κρύβονται πίσω από τα παραπλανητικά προσωπεία της απρόσωπης εξουσίας, της νομιμότητας, της τάξης και της ασφάλειας… ο άνθρωπος θα τα καταφέρει να αντισταθεί; Ή θα υποκύψει, θα παραδοθεί στην απρόσωπη κυρίαρχη εξουσία;

Όπως εύστοχα γράφει ο σκηνοθέτης Σπύρος Κουβαρδάς στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Αιώνες τώρα οι εξουσιαστές μιλάνε στους λαούς για δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία, ειρήνη. Όμως κύριο μέλημα τους, για να ικανοποιούν καθημερινά την απληστία τους, είναι η χειραγώγηση του ανθρώπου».

Μια παράσταση που κυριαρχεί ο λόγος. Η λιτή σκηνοθεσία, η χαμηλόφωνη εκφορά της πρόζας (σπάνια ανεβαίνουν οι τόνοι), οι υποβλητικοί φωτισμοί, οι μουσικές επιλογές, όλα τονίζουν και υπηρετούν τους συμβολισμούς και τις αλληγορίες του καταγγελτικού λόγου του Ντύρενματ.

Σκηνοθεσία: Σπύρος Κουβαρδάς

Παίζουν: Σπύρος Κουβαρδάς, Κώστας Μαλαμής, Μουσική: Γιώργος Μαλαμής Φωτισμοί – Σκηνικό : Θάνος Μπαλαφούτης

Μην την χάσετε.

Σχολιάστε