MOS MAiORUM: Η νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των μεταναστών

 

«Mos Maiorum», στα λατινικά σημαίνει «τα ήθη των προγόνων μας». Η φράση προέρχεται από την παράδοση της στρατιωτικής και κοινωνικής ζωής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σε ελεύθερη ελληνική απόδοση μπορούμε να το αποδώσουμε: «πατρίς θρησκεία οικογένεια».

Η νέα επιχείρηση της Ε.Ε. ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες ένα πογκρόμ -σκούπα θα εξαπολυθεί κατά των μεταναστών με και χωρίς χαρτιά. Έλεγχοι παντού. Σε αεροδρόμια, σε τρένα, σε αυτοκινητόδρομους, αλλά και σε περάσματα της ζώνης Σένγκεν. Στόχος τους, όπως ισχυρίζονται, να αποκαλύψουν τα δίκτυα της λαθροδιακίνησης. Να συλλέξουν πληροφορίες για τις κεντρικές διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στην Ε.Ε. και για τις μεθόδους που ακολουθούν τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να εισαγάγουν λαθραία κόσμο στην Ε.Ε..

Σαν να μη γνωρίζουν τα δίκτυα και τους μηχανισμούς. Σαν να αγνοούν πως η αιτία δεν είναι τα δίκτυα, αλλά οι πόλεμοι που μαίνονται γύρω μας. Στις μέρες μας μόνο από την πόλη Κομπαπνί των 300.000 κατοίκων που πολιορκείται από το Ισλαμικό κράτος, και οι 300.000 βρίσκονται πρόσφυγες στη Τουρκία. Είναι υπό διωγμό γιατί είναι Κούρδοι και πόσοι από αυτούς θα αποφασίσουν το μεγάλο ταξίδι.
Και την περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη θλιβερή επέτειος του πολύνεκρου ναυαγίου της Λαμπεντούζα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτελείται παρόμοια επιχείρηση-σκούπα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Οι κωδικές ονομασίες των επιχειρήσεων σχετίζονται συνήθως με εθνικούς μύθους και παραδόσεις. Στα ελληνικά «Αφροδίτη» και «Ερμής», στα λιθουανικά «Petrunas» και στα σκανδιναβικά «Balder».

Το μόνο που επιτυγχάνουν τέτοιες επιχειρήσεις σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας, είναι:
Να πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήμπορων ανθρώπων
Να ανεβαίνουν οι τιμές διακίνησης των προσφύγων και μεταναστών
Να δικαιώνονται εκείνοι που πυροβολούν εργαζόμενους χωρίς χαρτιά (βλέπε Μανωλάδα).
Τα πογκρόμ δεν μειώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Επιτέλους, ας δουν συλλογικά οι Ευρωπαίοι ότι πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι πείνα στις πατρίδες των προσφύγων και μεταναστών.
Οι άνθρωποι που φθάνουν στη χώρα μας από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν –όταν δεν πνίγονται στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο- είναι πρόσφυγες. Πού θα βρουν νόμιμα χαρτιά; Ποια πρεσβεία υπάρχει στις χώρες τους;
Η υποκρισία περισσεύει στις πολιτικές σκούπας. Το μόνο που πετυχαίνουν – ή ίσως επιδιώκουν – είναι τα χαμηλότερα μεροκάματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά και η καταβολή υπερωριών στους εμπλεκόμενους στις διώξεις.

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών καλεί πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία, φορείς και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται σε ανοιχτή σύσκεψη για την επικείμενη επιχείρηση-σκούπα τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Περισσότερα στο άρθρο της Εφημερίδας Συντακτών της 7-10-2014 των Δημήτρη Αγγελίδη, Γιώργου Δρούκα, Πανευρωπαϊκή επιχείρηση-σκούπα με στόχο μετανάστες

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: