ΡΟΜΑΝΟ ΤΣΟΡΟΥΠΕ: Σάββατο 4 Ιουνίου ’22 στο ΠΟΛΥΕΔΡΟ

Το Σάββατο το βράδυ, 4 Ιουνίου 2022, στον κήπο ΠΟΛΥΕΔΡΟΥ παρουσιάζεται το «Ρομανό Τσορουπέ» (Τσιγγάνικη Φτώχεια). Κυκλοφόρησε πριν ένα μήνα από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ του Γιώργου Γιαννόπουλου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Γιώργος και η εικόνα του εξωφύλλου είναι της ζωγράφου Κατερίνας Χριστοπούλου.

Ήρθα σε επαφή με τους Ρομά μέσα από τη συμμετοχή μου στο κίνημα Αλληλεγγύης της πόλης μας. Υποστηρίζοντας Ρομά μέσα στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, αλλά και εκτός αυτού, ανακάλυψα μια πραγματικότητα που αγνοούσα. Και αυτή η ανακάλυψη με συγκλόνισε. Αποφάσισα να γράψω για αυτούς.Οι συγγραφικές προθέσεις μου διατυπώνονται καθαρά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Προσπάθησα να καταδείξω ότι η κατάστασή τους δεν είναι φυλετικό ζήτημα αλλά κοινωνικό. Πρόκειται για μια ομάδα που δυσκολεύεται να επιτύχει μια στοιχειώδη κοινωνική ένταξη και χρειάζεται την υποστήριξη της πολιτείας, δηλαδή του κράτους και του δήμου. Δυστυχώς δεν την έχει, ούτε από το κράτος ούτε από τον δήμο μας.

Η πραγματικότητα μού έδωσε τα ερεθίσματα, τα κεντρικά θέματα. Αν έμενα μόνο στο πρωτογενές υλικό, σε αυτά που είδα, θα έκανα κοινωνικό ρεπορτάζ. Αλλά εγώ ήθελα να γράψω λογοτεχνία. Έτσι ήρθε η μυθοπλασία να συμπληρώσει το υλικό. Να πλάσω ολοκληρωμένους χαρακτήρες και να τους φωτίσω στις διάφορες συνθήκες της ζωής τους. Να δημιουργήσω λογοτεχνικά διηγήματα.

Για τις ρομανέ φράσεις που χρησιμοποιώ βοηθήθηκα από το λεξικό της Ρομανί γλώσσας του Ιωάννη Αλεξίου που κυκλοφορεί στο internet. Στη συνέχεια ζήτησα βοήθεια από δυο πανεπιστημιακές κυρίες που τις γνώρισα μέσω του καθηγητή Αργύρη Αρχάκη (κάνω αναφορά στις ευχαριστίες μου). Η μία μάλιστα είναι Τσιγγάνα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: