ΡΟΜΑ ΡΙΓΑΝΟΚΑΜΠΟΥ: Μπορεί να γίνει Μετεγκατάσταση χωρίς συνεργασία με την Κυβέρνηση;

Πρόσφατα, στις 8 Απρίλη, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο εκπρόσωπους Ρομά από αρκετές περιοχές της χώρας, μαζί με κοινωνικούς λειτουργούς , διαμεσολαβητές κλπ που δουλεύουν δίπλα τους. Ήταν η παγκόσμια ημέρα των Ρομά.
Και ξεκίνησε λέγοντας:
Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Είναι μία ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά. Θα έλεγα, όμως, ότι πρέπει να είναι μία ημέρα που θα υπενθυμίζει σε όλους μας ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υποχρέωση της πολιτείας είναι, οι συμπολίτες μας αυτοί να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό πλαίσιο.

Πριν ένα χρόνο (6.03.2018) βουλευτή της Ν.Δ. Θανάσης Δαβάκης, καταφερόμενος κατά των Ρομά δήλωνε: «Παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να με ψηφίσει…. Οποιος με ψηφίσει από αυτήν την κοινωνική ομάδα δεν τον αναγνωρίζω».

Ας δούμε την ιδεολογική φόρτιση αυτών των δυο πρωτοβουλιών. Τι μηνύματα στέλνουν στην κοινωνία.
Οι δηλώσεις Δαβάκη εκφράζουν τη ρατσιστική ιδεολογία ή πιο ήπια τη θεωρία του κοινωνικού δαρβινισμού. Είναι το ιδεολόγημα – σύμβολο της ελεύθερης αγοράς : ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη μοίρα του. Επί πλέον ποινικοποιείται η φτώχεια και η αθλιότητα και απαλλάσσεται η διοίκηση και ο δήμος από τις κοινωνικές ευθύνες τους. Μια ιδεολογία, ευτυχώς, που όλο και λιγότερο ακούγεται. Την εκστομίζουν μόνον κάποιοι ακραίοι.

Απ’ εναντίας η ιδεολογία που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, αυτή της κοινωνικής ένταξης , κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι Ρομά είναι κοινωνικό (και όχι φυλετικό) πρόβλημα. Ζουν σε συνθήκες φτώχειας από ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση είναι Έλληνες πολίτες, έχουν δικαιώματα και η ένταξή τους είναι ευθύνη της πολιτείας.
Κάποιοι ενοχλούνται που μετά από χρόνια παραμένουν δίγλωσσοι. Όσοι βέβαια μιλάνε ακόμη τη γλώσσα τους, Ρομανί. Αλλά δεν είναι οι μοναδικοί Έλληνες. Και άλλες ομάδες Ελλήνων πολιτών μιλούσαν και μιλούν δεύτερη γλώσσα. Οι Αρβανίτες στην Αχαΐα και αλλού, οι Βλάχοι των Γρεβενών και της Σαμαρίνας, κάποιοι Σλαβομακεδόνες στη Φλώρινα, να μη μιλήσουμε για τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Πιστεύω πως στις μέρες μας η δημοκρατική κοινωνία έχει πειστεί πως οι Ρομά θέλουν να ξεφύγουν. Να ζήσουν σε ένα μόνιμο σπίτι, να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο και κυρίως να έχουν δουλειά.
Παλιότερα, ίσως, ήταν πολύ διαδεδομένη μια άλλη, ρομαντική, άποψη, χωρίς όμως φυλετικό και ρατσιστικό τόνο. Ήταν η άποψη ότι οι Ρομά ζουν σε συνθήκες αθλιότητας και εμμένουν στην υπαίθρια και νομαδική ζωή από καθαρή επιλογή. Για να είναι ελεύθεροι ταξιδευτές, χωρίς δεσμεύσεις από τη γη και τα υλικά αγαθά.

Αυτή η ρομαντική διάθεση αποτυπώνεται στο Δωδεκάλογο του Γύφτου του Παλαμά:
Δεν θέλουν, τίποτε δεν θέλουν,
Μονάχα θέλουν να διαβαίνουν,
Περήφανοι και πεισματάρηδες,
Ξένοι, γυμνοί και αφορισμένοι
Με τα κοράκια, με τα σύγνεφα,
Και με τους γερανούς τους περατάρηδες.
Δεν είναι ανήμποροι. Είναι οι γύφτοι.

Σήμερα ελάχιστοι πια το πιστεύουν. Οι Ρομά αγωνίζονται και παρά το ότι κανείς δεν τους βοηθάει κάποιοι τα καταφέρνουν να ξεφύγουν. Κάποιους τους γνωρίζουμε καλά κι ας αγνοούμε τη φυλετική προέλευσή τους. Είναι εκείνοι που με τη μουσική τους δεξιοτεχνία έγιναν μεγάλοι μουσικοί: ο Χριστοδουλόπουλος και παλιότερα ο Αγγελόπουλος, ο Χατζής. Και μετά όλοι σχεδόν οι μεγάλοι μας κλαριτζήδες: ο Πέτρο Καλύβας, ο Βασίλης Σαλέας, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Σούκας, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Μάγκας, ο Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Αριστόπουλος, ο Αχαλινοτόπουλος και άλλοι πολλοί λιγότερο γνωστοί.
Να ξέρει, άραγε, ο κ. Δαβάκης ότι οι μεγάλες οικογένειες των δεξιοτεχνών του κλαρίνου είναι Ρομά; Ότι ολόκληρη η παραδοσιακή μας μουσική διασώθηκε από τους τσιγγάνους κλαριντζήδες;

Ο Τσίπρας στη συνάντηση της 8ης /4/2019 στο προεδρικό, ανάφερε όλα τα μέτρα που λαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση:
Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με την προϋπόθεση τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Στήριξη των σχολικών μονάδων που φοιτούν Ρομά, με ενισχυτική διδασκαλία και σχολικά γεύματα.
Ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μέσα από την ένταξη στο σύστημα υγείας Προγράμματα μετεγκατάστασης σε οικισμούς και σπίτια.

Και ερχόμαστε στο Δήμο Πατρέων. Εδώ και 20 χρόνια ο καταυλισμός Ρομά στον Ριγανόκαμπο, στην άκρη της παλιάς χωματερής, κοντά στην Κούτσα Εγλυκάδας έχει γίνει αιτία πολλών εντάσεων και διαμαρτυριών.
Πρόσφατα, στις 14 Φεβρουαρίου 2019, έγινε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο η Συντονιστική Επιτροπή των 24 Συλλόγων του Ανατολικού Διαμερίσματος. Θέμα της ήταν ο καταυλισμός. Παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Εκεί ο ίδιος ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι ο περίφημος καταυλισμός μετά από καταγραφή των κοινωνικών υπηρεσιών αριθμεί 23 νοικοκυριά και 125 άτομα. Δηλαδή 23 πρόχειρες καλύβες Ρομά.
Γιατί δεν λύθηκε τόσα χρόνια το πρόβλημα της μετεγκατάστασης 23 οικογενειών; Είναι τόσο δύσκολο όταν υπάρχουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και μια κυβέρνηση που προωθεί την μετεγκατάσταση και κοινωνική ένταξη των Ρομά;
Στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη (6-7 Φλεβάρη 2018) η Συντονιστική Επιτροπή είχε συναντήσεις με την αρμόδια υπουργό κ. Φωτίου.
Όπως αναγνώρισε η Συντονιστική η υπουργός ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων για να δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση με την αξιοποίηση υφιστάμενων πόρων. Αλλά, δυστυχώς, ο δήμαρχος δεν ήταν εκεί. Αντί να συνεργαστεί με την υπουργό και την κυβέρνηση για τα θέματα της πόλης, αυτός προτίμησε άλλον δρόμο. (Υπαγορευόμενο από το ΚΚΕ άραγε;). Κήρυξε πόλεμο στην κυβέρνηση.
Θυμόμαστε όλοι τις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το δήμαρχο έξω από το χώρο που μιλούσε ο Α. Τσίπρας. Όπως επίσης την επιθετική ομιλία του δημάρχου στην έναρξη του συνεδρίου. Μια ομιλία αρκετά προσβλητική απέναντι στον τότε υπουργό Π.Σκουρλέτη.
Η στάση του στέρησε από την πόλη μια μοναδική ευκαιρία για την από κοινού επίλυση του προβλήματος.
Σήμερα η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προετοιμάζει παρεμβάσεις σε 20 περιοχές της χώρας, (σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους) για μετεγκαταστάσεις, αναβάθμιση υποδομών κλπ.
Παρεμβάσεις που συγχρηματοδοτούνται όλες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Ο δήμαρχος και πάλι απουσιάζει. Βρίσκεται σε πόλεμο με την κυβέρνηση του Σύριζα.
Και το πρόβλημα της μετεγκατάστασης 23 οικογενειών Ρομά με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, διαιωνίζεται. Ένα ζήτημα απλής και κοινής λογικής ο δήμαρχος το κάνει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για την πόλη. Που οξύνει τις εντάσεις και αποτελεί αφορμή ακόμη και για ρατσιστικές κραυγές.

Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ δεσμεύεται: Αυτό το έργο της μετεγκατάστασης 23 οικογενειών να το προωθήσει τάχιστα μέσα από το Δήμο. Σε συνεργασία και με άλλες παρατάξεις. Ευτυχώς σε αυτές τις εκλογές το δημοτικό συμβούλιο θα διαμορφωθεί με απλή αναλογική. Δεν θα έχει την πλειοψηφία κάποιος δήμαρχος, όποιος κι αν είναι αυτός, αλλά η απλή και κοινή λογική.

Ένα άλλο θέμα που έχει σχέση με τον καταυλισμό είναι η παραχώρηση στο Δήμο της έκτασης του παλιού σκουπιδότοπου για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής.
Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ ταυτόχρονα με τη μετεγκατάσταση θα διεκδικήσει την απόδοση στο Δήμο των 120 στρεμμάτων στο Ριγανόκαμπο προκειμένου να διαμορφωθεί το Ανατολικό πάρκο με εγκαταστάσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: