ΣΚΗΝΕΣ από τον καταυλισμό των προσφύγων της οδού Ευρώτα (Μειλίχου)

Την   Πέμπτη 20 – 11- 2014  στο χώρο της Πολιτείας  η οργάνωση Λαϊκή Αλληλεγγύη Ελλάδας διένειμε τρόφιμα  σε Έλληνες και ξένους (πρόσφυγες – μετανάστες).  Τα τρόφιμα έστειλε η ομώνυμη οργάνωση  της Γαλλίας Solidarite Populaire. Συμμετείχα για λίγο στη διανομή  ως εθελοντής. Και   θυμήθηκα τις ανάλογες πρωτοβουλίες της Κίνησης Υπεράσπισης   Προσφύγων Μεταναστών/τριών  στον καταυλισμό προσφύγων  της οδού Ευρώτα τα χρόνια 2006-2009.

Ο καταυλισμός κυριάρχησε στη ζωή της Πάτρας για  περίπου 12 χρόνια μέχρι την ημέρα (12-7-2009) της κατεδάφισής του.  Τότε, πριν  ακόμη ξεσπάσει η οικονομική κρίση, για πολλούς στάθηκε μια αφορμή για την οργάνωση και την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης.  Για  άλλους ήταν η αιτία για  την έκφραση και την  καλλιέργεια, με τη βοήθεια και των τότε δημοτικών αρχών, ενός ρατσιστικού κλίματος  (Η πόλις εάλω κλπ) που ακόμη συντηρείται.  Σήμερα  λιγοστοί πρόσφυγες   διαβιούν στην πόλη μας. Οι πολλοί βρίσκονται έγκλειστοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου.

Οι σκηνές που είδα στο χώρο της Πολιτείας δείχνουν ότι η διευρυνόμενη οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις  και   έχει πια  αγκαλιάσει  ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Για να θυμόμαστε  το πρόσφατο παρελθόν της πόλης μας, αναρτώ  ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα από το αρχείο μου.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 100_0424

kataylismos230108geitonia100_0407


OLYMPUS DIGITAL CAMERAkataylismos230108parea

kataylismos230108agora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

100_0402

100_0397

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kataylismos230108proxwrwntas

100_0430

kataylismos230108prosopa

100_0455

274V3539[1]

Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος σε επίσκεψη στον καταυλισμό με τα μέλη της Κίνησης Ανδρέα Βγενόπουλο, Λάμπρο Γιαννόπουλο και Βασίλειο Χριστόπουλο

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1032502_b

image_thumb34

Φωτογραφία Manolada0138

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο σύντροφός μας  Αντώνης Πετράκης: πέθανε στις 9 Μάη 2010

 

Αντώνης Πετράκης: O άνθρωπος των μεταναστών της Πάτρας

Την Κυριακή 9 Μάη 2010 «έφυγε» από κοντά μας, μετά από μια σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Αντώνης Πετράκης. O Αντώνης ήταν μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας, μαχητικός αλληλέγγυος και υποστηρικτής των μεταναστών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, αλλά πέρασε τα τελευταία και πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του στην Πάτρα. Υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, εργάστηκε, όχι σαν ένας δημόσιος υπάλληλος και γραφειοκράτης, αλλά σαν πραγματικός κοινωνικός λειτουργός. Έτσι που τα τελευταία χρόνια έγινε σημείο αναφοράς στη μεγάλη κοινότητα των προσφύγων και μεταναστών της Πάτρας και αναδείχτηκε ο άνθρωπός τους.
Ο Αντώνης ήταν από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης και από τα πιο δραστήρια. Πρώτος κάθε Σάββατο στην τροφοδοσία του καταυλισμού της οδού Μειλίχου με τρόφιμα, ρούχα και φαρμακευτικό υλικό. Πρωτεργάτης στη λειτουργία του Σχολείου της Κίνησης, στην αποφυλάκιση όσων συλλαμβάνονταν, στη φροντίδα των ανηλίκων.
Αξέχαστες θα μείνουν οι τελευταίες θυελλώδεις συζητήσεις στις ολομέλειες της Κίνησης (κάθε Δευτέρα βράδυ στο Στέκι) για το Νομοσχέδιο της ιθαγένειας. Ο Αντώνης από τη θεσμική του θέση (στην υπηρεσία αλλοδαπών) ήταν ο πιο ενημερωμένος αλλά και ο πιο ριζοσπαστικός. Ήταν, όμως, μειοψηφία γιατί κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο γράφων, καθυστερούσαμε να κατανοήσουμε τις προχωρημένες απόψεις του. Ο Αντώνης επέμενε και μας βομβάρδιζε μέσα από τη λίστα της Κίνησης με κείμενά του, το ένα πιο διεισδυτικό από το άλλο.
Ο Αντώνης πέθανε την Κυριακή 9 Μάη 2010. Η μνήμη του, όμως, θα παραμείνει ζωντανή. Θα την διατηρήσουν οι κοινοί μας αγώνες και οι ριζοσπαστικές απόψεις του (αυτές που θα θυμόμαστε και αυτές που υπάρχουν αποθηκευμένες στη λίστα της Κίνησης). Μια μνήμη ζωντανή και ταξιδεύτρα σε όλον τον κόσμο, αφού την ταξιδεύουν ήδη η ευγνωμοσύνη των προσφύγων. Αυτών που κατάφεραν να διαφύγουν στη Δυτική Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Δημοσιεύτηκε στο Δρόμο της Αριστεράς, 20 Μαΐου 2010

 

Advertisement

One thought on “ΣΚΗΝΕΣ από τον καταυλισμό των προσφύγων της οδού Ευρώτα (Μειλίχου)”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: